Skip to main content

Har du læsevanskeligheder?

Har man på nogen måde en idé om, at ens barns har dobbeltsyn eller……

Har du læsevanskeligheder?

Af Anne Bente Volf. Fotograf Erling Jørgensen . X-KLUSIV HERNING · NO. 33 – 2018

Har man på nogen måde en idé om, at ens barns har dobbeltsyn eller lider af såkaldt samsyn, opfordrer optiker Anette Vinding fra Wichmann Optik til, at man får det undersøgt.

Der er flere parametre, der kan spille ind, men arbejder man målrettet med det, er der klare forbedringer at hente. Og det blot ved hjælp af træning og øvelser.

Men det kan være svært som forældre at forstå, hvad der er galt. Ofte ser hverken sundhedsplejerske eller øjenlæge samsynet. Heller ikke alle optikere opdager det, men her hos Wichmann Optik synes vi, det er en vigtig sag, så vi har gjort det til et af vores tilbud, fortæller Anette, som selv arbejder med både børn og voksne med samsynsproblemer – og med stor succes. Samsynet er den måde, øjnene arbejder sammen på. Hvis de ikke arbejder ordent-ligt sammen, har man samsynsfejl. Kan man eksempelvis ikke gøre sig skeløjet, lider man sandsynligvis af samsyn. Øjnene kan imidlertid trænes op til at blive bedre til at samarbejde. Undersøgelser har vist, at synstræningens i de fleste tilfælde gør samsynet normalt, og at effekten er vedvarende. Behandlingen virker hurtigt og har stor effekt.

– Formålet med samsynstræning er at optimere sit syn, sit samsyn og sine synsfærdigheder og derved afhjælpe de symptomer, samsynsfejl medfører. Mens effekten af at træne andre dele af anatomien er indlysende, er det de færreste, der tænker på, at øjnene også har gavn af træning. Men synstræning er ikke kun et fitnessprogram for øjnene. Det handler i høj grad også om at indlære manglende motoriske færdigheder, hvilket vil sige at træne samspillet mellem kroppen og hjernen, forklarer Anette.

Læselysten er kommet

En af dem, der har gennemgået synstræning hos Wichmann Optik, er 10-årige Josephine Andreasen. Hun har igennem lidt mere end seks måneder trænet sit syn og kan i dag mærke en tydelig forbedring. Josephines mor, Anne Mette Andreasen, oplever nu, at datteren gerne læser, læser mere og læser hurtigere.

– Der er ingen tvivl om, at jeg anbefaler dette forløb til alle, som føler sig udfordret med læsning. Det er klart, at det kræver tid – 15 minutters træning hver dag. Men når vi oplever resultatet i dag, er vi slet ikke i tvivl om, at det er alle timerne og pengene værd, siger hun.

I pakken indgår cirka 20 forskellige øvelser, og der går ambitioner i at blive bedre og bedre.

– Desuden er Josephine sluppet af med sin køresyge, som samsyn også har en indflydelse på.

Succesrate på 95%


Hjemmetræningen er nødvendig, for-tæller Anette. Uden den kommer man ingen vegne. Til gengæld er succesraten for dem, der gennemfører øvelserne, helt oppe på 95 %. Der er ingen tvivl om, at det betyder en stor forskel, for hvor er man, hvis ens læsefærdigheder er dårligere end ens jævn-aldrendes? For børn kan det betyde, at de sakker bagud i skolen.

Træningen, som også indebærer, at man kommer ind til konsultation hos os hver anden-tredje uge i forløbet, koster 6.000 kroner. Alt, man skal bruge, får man udleveret hos os –med udtagelse af computeren, der indgår som en vigtig faktor i træningen, lyder det fra Anette. Men det er ikke kun børn, der kan have glæde af øvelserne. Voksne, som døjer med samsyn og læseproblemer, kan bestemt også opnå stor succes, siger Anette, som i øjeblikket træner med en 65-årig.