



Senfølger efter hjernerystelser
11 år med senfølger efter hjernerystelser blev trænet væk på 6 måneder
I 2013 blev Louise ramt af to alvorlige hjernerystelser, som markerede starten på et liv med både fysiske og psykiske udfordringer. Den første hjernerystelse skete efter et biluheld, og kort tid senere stødte hun hovedet ind i målstolpen under en håndboldkamp. Skaderne førte til diagnosen piskesmæld med symptomer som stærk følsomhed overfor lys og lyde, og hun begyndte at lide af hyppige migræneanfald – senfølger, som ville påvirke hendes liv de næste 11 år.
Efter en udredning hos egen læge i 2013 startede en opslidende rejse mellem et utal af specialister. Hun har været på farten mellem fysioterapeuter, neurologer, kiropraktorer og en Kranio Sakral terapeut. Desværre oplever mange som Louise at vores behandlingssystem ikke rigtigt kan favne patienter med senfølger fra hjernerystelser.
Vil du have en personlig snak med enten Helle elle Anette så ring 97 12 20 88 og få en tid.
På trods af de mange forskellige undersøgelser og behandlingsforsøg fandt ingen ind til en årsag til Louises gener. Gener der begrænsede hende både fysisk og mentalt.
På trods af de mange forskellige undersøgelser og behandlingsforsøg fandt ingen ind til en årsag til Louises gener. Gener der begrænsede hende både fysisk og mentalt.
I 2023 prøvede hun så en osteopat der heldigvis havde viden om de mulige sammenhænge mellem synsproblemer og hendes symptomer. Osteopaten anbefalede, at hun skulle forsøge sig med synstræning hos en neurooptometrist, hun fandt frem til Helle hos Wichmann Optik i Herning.
Senfølgerne efter hjernerystelserne havde gjort hverdagen til en udfordring for Louise. Hun udviklede køresyge, hvilket gjorde det næsten umuligt for hende at køre bil. Derudover blev besøg hos hendes svigerforældre på Fur en udfordring, da de små sejlture til og fra øen fremkaldte en voldsom søsyge. Hendes arbejde som pædagog blev også stærkt påvirket, og hun var sygemeldt i flere og længere perioder. De fysiske symptomer påvirkede også Louises psyke. Frygten for at forværre sine symptomer betød, at hun blev tilbageholdende i forhold til sociale aktiviteter. Ferieplaner med hendes kæreste måtte aflyses, og hendes tid med familien og leg med de små niecer blev begrænset. Samlet set var Louises liv blevet stærkt begrænset og udfordret.
Synstræning blev en helt ny begyndelse

Louises liv tog en markant drejning, da hun begyndte på et personligt tilpasset synstræningsprogram. Efter blot to måneders intensiv træning begyndte hun at mærke en bedring. Hendes kæreste bemærkede også positive ændringer meget tidligt i Louises synstræningsforløb, og det blev tydeligt, hvor afgørende hans støtte var for hendes fremgang.
Synstræning kræver en betydelig indsats, og Louises kæreste var en vigtig del af denne proces, idet hans engagerede sig aktivt i hendes træning.
Efter seks måneders intensiv træning, opfølgning, træningsinstruktioner og løbende synscoaching hos Wichmann Optik i Herning er Louise nu på vej tilbage til en normal hverdag. Køresygen og søsygen er forsvundet, og hun er igen i stand til at arbejde i børnehaven. Forholdet til niecerne blomstre, og Louise kan nu tage dem med på ture og aktiviteter – selv et besøg i Legolands rutschebaner blev en realitet. Louise og hendes kæreste er også begyndt at drømme igen; de planlægger bilferier rundt i Europa og ønsker at udforske farvandet omkring Østgrønland, begge store drømme der måtte parkeres de sidste 11 år. Hendes migræneanfald er nu sjældnere, og hun reflekterer over, hvordan hendes liv kunne have set ud, hvis hun tidligere var blevet gjort opmærksom på sammenhængen mellem synet og senfølger efter hjernerystelser.

“Louises historie illustrerer, hvordan synstræning kan hjælpe personer, der lider af langvarige symptomer efter hjernerystelser. Hendes kamp for at genvinde sit liv er et eksempel på både vilje og vedholdenhed, men også på vigtigheden af en helhedsorienteret tilgang til behandling og familiens støtte undervejs”, siger Helle, Neurooptometrist og synscoach, Wichmann Optik